Larache ligger i norra Marocko, vid kusten cirka 7 mil söder om Tanger. Floden Loukos har sitt utlopp i Atlanten där staden ligger. På andra sidan det ringlande floddeltat finner vi den gamla tempelstaden Lixus som sägs ha grundats av Fenicierna omkring år 700 före Kristus. Mytologin gör gällande att Lixus var platsen där Hesperiderna hade sina trädgårdar med de gyllene äpplena, som bevakades av draken Ladon.

Läs mer om “Mito’s Acrobats in Larache”

Jag heter Göran Lidbrink och är den svenska producenten från Jordbro VärldsOrkester i projektet Mito’s Acrobats in Larache. Mina svenska kollegor i JVO är Louise Kvarby, dansare och koreograf. Hon arbetar nu med koreografin till vår kommande föreställning som ska ha premiär i Larache. Samt Michael Vinsa som är musiker och kompositör och som gör musiken till föreställningen tillsammans med regissören och musikern Jamal Nouman. Min marockanska producentkollega heter Abderrahman Assorhani och han är aktiv i vår partnerorganisation – Gymnastic & Acrobatic Association in Larache, som förkortas GAAL. Tillsammans har våra organisationer fått stöd från Svenska Institutet för att genomföra projektet.

Mito – myten, legenden

GAAL grundades för snart 50 år sedan av Abdelhamid Akhazan, en man som alla i Larache kallar för Mito – myten, legenden. Mito – som idag är 68 år – har under hela denna tid arbetat med att undervisa barn och ungdomar i akrobatik. En del av hans elever har blivit stora stjärnor på den internationella cirkusarenan, men Mito har själv aldrig fått något stöd för sin verksamhet.

Varför engagerar sig en svensk produktionsplattform som JVO i ett projekt tillsammans med en akrobatikförening i den Marockanska staden Larache?

För oss handlar det om att använda det stöd våra organisationer fått från Svenska Institutet på så sätt att vi förenar gammal hederlig internationell solidaritet med vår egen lust att producera spännande scenkonst.

Vårt mål är att tillsammans med GAAL producera en akrobatik-dans-musikföreställning med föreningens akrobater på scenen. Föreställningen heter ”Mito and The Kingdom of Dragons” och regisseras av Jamal Nouman, en musiker och skådespelare som är uppvuxen i Larache, och som fortfarande bor där.

Samtidigt vill vi medverka till att stärka den lokala organisationen som arbetar med att bygga ut sin verksamhet, skapa bättre träningsmöjligheter och bland annat ge fler kvinnor ledande positioner.

En starkare organisation kan få ett erkännande och stöd från de lokala myndigheterna i Larache och i regionen Tanger-Tétouan. GAALs mål handlar också om medborgaranda. Att genom demokratiskt fostrande fritidsaktiviteter stärka civilsamhället och skapa förutsättningar för engagerade och aktiva medborgare som vill vara med och utveckla staden Larache.

Lång tradition i akrobatik

Akrobatiktraditionen i Larache är månghundraårig. Det unika med Mito och hans organisation – som bildades redan under tidigt sjuttiotal – är att alla oavsett fysiska förutsättningar eller kön alltid varit välkomna och att de som är fattiga får träna gratis, medan de som kan bidra betalar efter förmåga.

Därför engagerar vi oss i projektet

Det bästa som kan hända – om vi får drömma lite – är att jordens alla länder blir bra platser för människor att leva i. Att ingen ska behöva riskera livet för att ta sig över mörka vatten och stängda gränser för att hamna som fattigt gatubarn i någon europeisk storstad. Så som sker med många marockanska ungdomar idag som tar den farliga vägen över Gibraltar sund, eller över de spanska enklaverna Ceuta och Menillas rakbladsvassa stängsel. I Stockholm har vi tydligt kunnat se stora grupper av marockanska gatubarn under många år. Så kan vi inte ha det!

Internationell soliditet handlar för oss om att ge stöd till de krafter i alla länder som vill bidra till social, ekonomisk och politisk/demokratisk utveckling i sitt land. Därför engagerar vi oss i projektet Mito´s Acrobats in Larache. Därför vill vi stödja vår marockanska partner Gymnastic & Acrobatic Association in Larache.

Vi vet att det vi bidrar med är litet sett till de stora utmaningar och behov som finns. Men – ni vet vad man brukar säga – om alla bidrar med litet så blir summan av våra gemensamma krafter så stor att vi kan göra verklig skillnad.

Du som tittar på det här kan stödja oss på ett för dig själv lustfyllt sätt. Kom till den cirkus och scenkonstfestival som vi arrangerar i Larache 24 – 31 augusti 2019. Ett open-call för deltagande går också snart ut till artister och grupper med kopplingar till cirkus, akrobatik och fysisk scenkonst. Håll öron och ögon öppna!

Vi ses i Larache!