Vi har nu fått stöd och arbetar med föreställningen “Mito and the Kingdom of Dragons”

JVO och Gymnastics & Acrobatic Association in Larache (Marocko) har under 2017 arbetat med ett pilotprojekt med syftet att förbereda ett längre samarbete under 2018 – 2020. Från och med våren 2018 har vi nu erhållit genomförandestöd från Svenska Institutet.

Open call to Artists and Companies! Apply now! Click here…Mito – myten i Larache

Abdelhamid Akhazan har tränat barn och ungdomar i den marockanska staden Larache i cirkuskonst och akrobatik sedan 70-talet, nästan hela tiden utan stöd från myndigheterna. Mito som han kallas har blivit en legend – en myt. Projektet Mito’s Acrobats in Larache vill stärka Mitos organisation, Gymnastics & Acrobatic Association in Larache (GAAL), så att nya ledare kan utveckla verksamheten och nå ännu fler barn och ungdomar. Tillsammans gör vi därför akrobatikteater-föreställningen ”Mito and the Kingdom of Dragons”.

Pinjeskogen som träningslokal

Under den kallare och blåsiga delen av året är stranden inte en bra träningsplats. Då tar sig akrobaterna i Larache varje dag till den närliggande (6 kilometers promenad!) pinjeskogen som erbjuder mjukt underlag och naturliga träningsmöjligheter. Problemet med skogen är att den inte anses trygg för framför allt flickorna och de yngre kvinnorna. En ordentlig träningslokal inne i Larache stad skulle därför bidra till mycket tryggare och bättre träningsmöjligheter året runt för alla.


Alla känner Mito

I Larache känner alla till Mito. När han har uppvisning på torget med någon av sina barn-akrobat-grupper så samlas folk för att titta. Efter uppvisningen blir det gemensam fest och dans.

Strandakrobaterna i Larache

Att träna och utöva akrobatik på stranden i Larache är en gammal tradition med flera hundra år på nacken. På sommaren erbjuder stranden både publik och träningsmöjligheter för pojkar och flickor och de yngre männen och kvinnorna. En del av akrobaterna här håller världsklass och blir ”head-huntade” av kända cirkuskompanier, och de drömmer alla om att komma ut på världsturnéer.Cirkuslegend hjälper ungdomar bort från gatan

Lyssna på P1 morgon om “Myten” från Marocko.

Han har tagit hand om tusentals fattiga pojkar och flickor och hjälpt många bort från det hårda livet på gatan. Hör reportage av Abdelaziz Maaloum och Anders Ljungberg.

Lyssna här…